http://tnij.org/sbgz
Glutaminian Sodu, uzależnienie o którym nawet nie wiedziałeś.
Glutaminian Sodu (z angielska MSG (mono-sodowy-glutaminian) ) jest powszechnie używanym wzmacniaczem smaku, który spożywasz w przetworzonej żywności. MSG jest używane już od blisko stu lat by wzmacniać smak pożywienia. FDA (amerykański urząd kontroli żywności i leków zaklasyfikowało MSG jako składnik pożywienia i określiło jako "powszechnie uznawany za bezpieczny". Naturlnie występrgaujące glutaminiany znajdowane są w mięsie, warzywach i nabiale. Ludzki organizm naturalnie również wytwarza glutaminiany. Glutaminiany odgrywają ważną rolę w normalnym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Jak glutaminian sodu zachowuje się w organizmie?
Niektórzy z nas uważali, że glutaminian za konserwant lub że ma jakąś wartość odżywczą, prawda jest jednak taka, że nie robi nic poza wzmacnianiem smaku. Prawda jest taka, że MSG jest neurotoksyną, która ma degeneratywny wpływ na mózg.Glutaminian Sodu wchłaniany jest przez śluzówkę jamy ustnej jak i przez układ trawienny podczas trawienia pokarmów skąd trafia za pośrednictwem krwi do mózgu. Glutaminian sodu wytwarzany jest sztucznie w procesie, który niszczy związki w których naturalnie glutaminian występuje, przekształcając go w wolne formy które wchłaniają się nawet 10 razy szybciej niż naturalnie związany glutaminian.
Przez ostatnie pięćdziesiąt lat, producenci żywności stale zwiększali ilość glutaminianu sodu dodawanego do pożywienia. Jednym z głównych i najbardziej spójnych efektów MSG jest wywoływanie efektu wzmożonego łaknienia. To jest to wrażenie pt.: "Znowu jestem głodny po wyjściu z Mc Donalda."
Dlatego też niektórzy z nas nie mogą oprzeć się przekąskom zawierającym glutaminian sodu nawet gdy jesteśmy najedzeni.
Jakie są skutki spożywania Glutaminianu Sodu?
W raporcie "Zmiany w nerwach czuciowych i autonomicznych u szczura poddawanego Glutaminianowi Sodu" autorstwa Morrison JF, Shehab S, Sheen R, Dhanasekaran S, Shaffiullah M, Mensah-Brown Ez Uniwersytetu w Zjednoczonych Emiratach Arabskich dowiadujemy się, że: "U zwierząt, którym podawano glutaminian sodu stwierdzono zwiększony poziom adrenaliny, dopaminy i serotoniny, spowodowany głównie przez zwiększenie rozmiarów nadnerczy. Zwierzęta, którym podawano glutaminian sodu rozwinęły cukrzycę typu II w wieku ok. 60 tygodni."
Ameryka przeżywa epidemię otyłości. Jeśli szczury stają się otyłe z powodu nienaturalnych poziomów glutaminianu sodu, nie jest przesadą by podobnych efektów spodziewać się u ludzi. Glutaminian sprawia, że pożądamy pokarmów, które mają jego wysoką zawartość, a prawda jest taka że większość przetworzonej żywności glutaminian sodu zawiera. Prawda jest taka że glutaminian sodu jest kluczowym składnikiem dań niskotłuszczowych gdyż wraz z procesem odtłuszczania tracone jest większość smaku.
W otyłości spowodowaniem spożyciem glutaminianu sodu zdaje się nie mieć znaczenia spożywana ilość pokarmów. "To by wyjaśniało dlaczego niektórzy ludzie nie są w stanie poradzić sobie ze swoją nadwagą za pomocą diety" (dr Russell L. Blaylock w książce Excitotoxins).
Jaka żywność zawiera glutaminian sodu?
Przeciętna osoba (przyp. tł. Amerykanin) zjada więcej glutaminianu sodu niż jest to uważane za bezpieczne i typowe dla amerykańskiej kuchni. Możesz nie zauważyć glutaminianu sodu w składzie tego co jesz. Glutaminian sodu występuje pod różnymi nazwami (lub ukryty w składnikach które go dużo zawierają przyp. tł.). Potrawa zawiera dużo glutaminianów (nie koniecznie sodu) jeśli w składzie występują następujące nazwy: glutaminian potasu, hydrolizowane białko roślinne, wyciąg z drożdży, autolizowane białko roślinne, kwas glutaminowy, kazeinian sodu, autolizowane drożdże, teksturowane białka roślinne, żelatyna, kazeinian wapnia. Nawet tak zwana "żywność ekologiczna" może zawierać glutaminian sodu opisany jako ekstrakt z drożdży.Żywność która zawiera glutaminian sodu, lub w której powstaje glutaminian sodu podczas produkcji to również: naturalny aromat wieprzowiny, bulion, naturalny aromat wołowy, koncentrat białka pszenicy, maltodekstryny, słód jęczmienny, proteaza, sos sojowy, białko sojowe itd.
Koncerny farmaceutyczne również używają glutaminianu sodu razem z cukrem aby polepszyć smak swoich normalnie gorzkich leków. Glutaminian sodu był używany do produkcji mleka dla niemowląt do lat 60, kiedy ustalono, że glutaminian sodu działa szkodliwie na mózgi niemowląt.
Jakie są symptomy alergii albo wrażliwości na glutaminian sodu?
Często reakcje uczuleniowe na glutaminian sodu nazywane są: "symptomem chińskiego żarcia" (amerykańscy chinole mają lekką rękę do glutaminianu sodu, którego używają zamiast soli w swoich restauracjach przyp. tł.) ze względu na reakcje organizmu odczuwane przez niektórych po spożywaniu chińszczyzny. Popularne odczucia to: ból głowy, rumień, drętwota lub/i mrowienie w ustach lub okolicy, palpitacje serca, krótkość oddechu, skurcze mięśni, zawroty głowy, migreny lub zachwiania nastroju.Jakie są długoterminowe skutki spożywania glutaminianu sodu?
Badania nie dały jednoznacznych wyników, jednak wielu w społeczności naukowców uważa, że niektóre schorzenia neurologiczne i zaburzenia zachowania mogą być spowodowane przez glutaminian sodu. Deficyt uwagi, ataki paniki, choroba alzheimera, fibromialgia, stwardnienie rozsiane, parkinson a nawet autyzm mogą być spowodowane, lub zaostrzane przez silną alergię lub wrażliwość na glutaminian sodu.Jedynym sposobem aby uniknąć nadmiernego spożycia glutaminianu sodu jest unikanie wysoko-przetworzonej, pakowanej żywności, unikać chińszyzny (Polakom to nie grozi, raczej rzadko wpadają do China Town), lub ograniczyć spożycie żywności zawierającej składniki wymienione w artykule. (czyli praktycznie wszystkiego co nie jest surowym warzywem lub mięsem - przyp. tł.) Staraj się jeść żywość wytwarzaną lokalnie oraz staraj się używać ziół i przypraw (a unikaj veget itp.) i kreatywnie mieszaj składniki by uzyskać smaczne i sycące potrawy.
Prawda jest taka, że autor nadużywa wyrażenia "prawda jest taka" ... ;)
OdpowiedzUsuńFajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuńW sumie samo uzależnienie od jedzenia jest bardzo powszechne, ale można doskonale sobie z nim samemu poradzić. Niestety jeśli ktoś jest uzależniony od np. alkoholu to wtedy najlepszym wyjściem jest udanie się do https://detoksfenix.pl/ na skuteczną terpię.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń57 yr old Assistant Media Planner Fonz Dilger, hailing from Alexandria enjoys watching movies like Defendor and Reading. Took a trip to Brussels and drives a Sierra 1500. strona tutaj
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
OdpowiedzUsuń